Titel: "Präst-Lasse" kallades en annan kraftkarl från socknen. ……………..

Socken/stad: Skön

"Präst-Lasse" kallades en annan kraftkarl från socknen. Man påstod, att han inte själv visste, hur stark han var. Ingen hade observerat, att "Präst-Lasse" någonsin gått bet. När han så var med och körde järnforor till Sulå bruk och för hjälpsamhet mot andra blivit belönad ur forböndernas flytande matsäck, blev han otålig över att inte få komma fram för de andra fororna, som stod i vägen. "Kör, gubbar!", löd hans order, men därav blev intet. "Ha er på sia, eljest ska ja maka unna er helä högen!" blev hans besked, men bland svaren märktes skratt. Då tog Lasse hästen sin vid betslet och manade fram den. Samtidigt vräkte han undan det ena järnlasset efter det andra. Den forbonde, som gjorde, motstånd, åkte några famnar från vägen. Villervalla blev det, men Lasse kom fram, nådde målet och mötte övriga, när han var på hemväg. I fortsättningen fick han köra först, och det tog han för en hedersbevisning. - För sanningen i historien svarar Lars Olsa i Gårdtjärn. Han har berättat den för mig. Eljest har jag hört samma sak av skönsbor.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 44-45. Sundsvall 1950.